MAKLUMAN

Blog ini dibina pada 1/1/2010 dan diaktifkan pada 1/2/2010.

Sekian terima kasih.

06 Disember, 2011

PENAMPAR 2 TOK GURU TAK SAKIT DI MUKA TAPI TERASA DI HATI


Pada 20 November 2011, berita depan sebuah akhbar melapurkan air di Kelantan paling kotor. Tok Guru Nik Aziz memberi respon bahawa air di Kelantan bukannya yang terkotor sepeti yang dilapurkan. Bahkan ikut lapuran resmi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) adalah sepeti berikut :

1.       Perlis                                                   :  1.21 peratus
2.       Wilayah Persekutuan Labuan               :  1.12 peratus
3.       Pahang                                                :  1.01 peratus
4.       Perak                                                  :  0.90 peratus
5.       Kelantan                                             :  0.88 peratus

Maknanya di sini, Kelantan merupakan negeri kelima mempunyai air yang dianggap kotor. Fitnah yang disebarkan ini terus dijawab oleh Tok Guru dengan satu sindiran di mana Tok Guru mengakui air di Negeri Kelantan kotor kerana terpaksa digunakan untuk mencuci 'najis-najis lembu UMNO' yang bernilai RM250j. Maksudnya UMNO terpaksa menonjolkan fitnah berupa isu air di Kelantan ini demi menutup bau busuk najis ‘isu lembu’. Inilah satu penampar yang tak sakit di muka tetapi terasa di hati.

Penampar Tok Guru kedua pula ialah dari Presiden PAS sendiri yang mengatakan 'lebih baik jadi kuda daripada jadi lembu'. Kuda boleh digunakan untuk berperang dan bersukan bagi menyihatkan tubuh badan. Tapi lembu hanya untuk disembelih dan bila dimakan, naik darah tinggi. Lembu kurang baik untuk kesihatan jika dibandingkan dengan kuda. Sindiran Presiden PAS ini adalah ekoran ucapan pemimpin UMNO dalam Perhimpunan Agong UMNO yang menempelak PAS kerana menjadi kuda tunggangan DAP. Penampar ini juga diklasifikasikan sebagai penampar yang tak sakit di muka tetapi terasa di hati.

Saya simpulkan bahawa inilah jawapan yang penuh dengan hikmah dan kebijaksanaan dalam konteks dakwah dan juga politik.

Baca di sini..

0 ulasan:

Catat Ulasan