MAKLUMAN

Blog ini dibina pada 1/1/2010 dan diaktifkan pada 1/2/2010.

Sekian terima kasih.

21 Disember, 2010

AIR PERCUMA YANG TIDAK DIKEHENDAKI

Tanggal 5 Disember 2010, boleh dianggap satu tanggal yang bersejarah. Sejarahnya ialah bila seorang ketua kerajaan negeri yang bergelar Menteri Besar telah mengetuai perarakan yang diklasifikasikan sebagai demonstrasi aman.

Biasanya demonstrasi seolah-olah hak milik pembangkang tetapi kini kerajaan pun nak berdemonstrasi juga. Begitulah indahnya bila UMNO lemah. Demonstrasi adalah sebahagian daripada gambaran adanya demokrasi walaupun Negara kita masih bertaraf kuku besi kecil-kecilan.

Menteri Besar Selangor telah mengetuai demonstrasi aman untuk menuntut ‘kemudahan air’ yang menjadi keperluan asas makhluk yang bernyawa. Binatang pun mahukan air. Orang yang menyediakan kemudahan air, dikiranya dapat pahala amal jariah. Seorang hamba yang tidaklah soleh sangat tetapi telah membantu seekor anjing yang dahagakan air. Nabi kata orang itu ahli syurga.

UMNO dan pemimpinnya tidak tak berapa nak fikir tentang amal jariah. Mungkin juga tak fikir pun tentang syurga neraka. Kalau mereka fikir, rasanya Menteri Besar Selangor takkan berdemonstrasi. Isu air Selangor tentunya dah lama selesai. Tapi oleh kerana mereka tak fikirlah maka Menteri Besar Selangor pun habis fikir lalu terpaksa ajak rakyat bersama berdemonstrasi menunutut agar selesaikan segera isu air.

Apabila segerombolan manusia samada pemimpin atau rakyatnya berdemonstrasi maka pusingan pertama peserta demonstrasi telah mendapat air percuma. Tapi air percuma itu, tidak dikehendaki sangat oleh rakyat jelata. Air apa itu? Itulah air semburan yang mengikut kata petugas yang mungkin satu-satunya makhluk yang tak minum,mereka kata terpaksa lepaskan air semburan kepada peserta demonstrasi.
Alhamdulillah nampaknya mungkin tak lama lagi rakyat akan dapati masalah  air di Selangor akan dapat diatasi. Kalau tak banyak, dapat atasi sikitpun jadilah. Asalkan jangan samapai Pengerusi SYABAS dapat elaun yang teramat pelik lumayannya sehingga mencecah RM500K.Hampi setengah juta sebulan. Wallahu ‘Alam

1 ulasan:

John labu berkata...

harap ustaz dapat lapangkan masa menulis hal ehwal isu semasa ..kami amat rindu kan penulisan berilmiah macam ni ...peminat nasi arab ...

24/12/10 1:23 PTG

Catat Ulasan